National Museum of Sudan

Back to Case Studies

Case Study Details

Date
February 2011
Client
Sudanese National Council of Antiquities
Value
£8.5m
Service Type
Location
Sudan

Client’s Requirements

The Sudanese National Council of Antiquities identified an ongoing programme of works to upgrade and redevelop the National Museum to create / reinstate the original conservation laboratories, offices, magazine, galleries and exhibition spaces.

The overall project was under the guidance of UNESCO and included the redevelopment of the gardens, sculpture enclosures and water features.

Silcock Leedham’s Contribution

As registered engineers and specialists with UNESCO, Silcock Leedham was appointed to provide full design services for mechanical, electrical and lighting.  To enhance the design solution, detailed thermal and day light modelling was carried out.

Added Value / Unique Selling Points

The museum was designed as a centre for learning with the engineering services being part of the experience.  As such, the building has been designed as a carbon neutral space utilising ground water for passive cooling, roof mounted PV’s, vertical axis helical wind turbines and close coupled CO2 cooling systems.

Our unique approach to capturing the needs and aspirations of multi-headed client groups was tested on this project, with such a high profile client, global involvement was inevitable with contributors and advisers from all over the world. Our approach was to ‘stitch together’ all the technical needs of the specialists.